Horoscoop
- Tarot
- Chinese horoscopen
- Numerologie
- Spiritualiteit
- Runen
- Liefde
Humor
- Video
- Plaatjes
Krant
Vrije tijd
- Weekendje weg
- Kerst
- Groepen
- Hotels
Zakelijk
- Vergaderen
- Bedrijfsuitje
- Feesten
Pim Fortuyn geboren op 19 februari 1948 was een Nederlandse politicus, columnist, auteur en socioloog.
Fortuyn begon zijn politieke carrière als lid van de PvdA. in 1989 stapte hij over naar de VVD. Grote bekendheid vergaarde Fortuyn echter pas als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Na een reeks van omstreden uitspraken werd Fortuyn op 10 februari 2002 ontslagen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Op 14 februari werd de LPF (Lijst Pim Fortuyn) officieel opgericht. Veel aanhangers van Leefbaar Nederland gingen Fortuyn achterna, en de LPF kon al snel rekenen op een groot aantal zetels in de peilingen.
13 Maart 2002, stond in het teken van de presentatie van het boek “De puinhopen van acht jaar paars”. Het boek dat door Fortuyn zelf geschreven is, werd gepresenteerd in Nieuwspoort. Tijdens de presentatie vond ook het taart incident plaats. Actievoerders gooide een taart in het gezicht van Fortuyn omdat ze het niet eens waren met de standpunten van de LPF-leider.
Brute aanslag
Op 6 mei 2002 sloeg voor Pim Fortuyn het noodlot toe. Slechts 9 dagen voor de Tweede Kamer verkiezingen werd Fortuyn op een parkeerterrein van het Audiocentrum op het Media Park in Hilversum vermoord. Al snel werd de linksradicale, milieuactivist Volkert van der Graaf gearresteerd voor de moord op Pim Fortuyn.
Tijdens de rechtszaak gaf Van der G, toe Fortuyn vermoord te hebben, omdat hij hem als groot gevaar zag voor de kwetsbare groepen in onze samenleving.
Geen LPF zonder Pim
Ondanks de moord op Fortuyn, deed de LPF in 2002 toch mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, die gehouden werden op 15 mei. De LPF behaalde het enorme aantal van 26 zetels en werd de tweede partij van ons land achter het CDA.
De coalitie die werd gevormd, bestond uit CDA, VVD en de LPF. Nooit eerder haalde een partij bij de eerste deelname aan de verkiezingen zoveel zetels en kwam het ook direct in de coalitie.
Zonder Fortuyn ging het snel berg afwaarts met de LPF. Binnen enkele maanden viel het kabinet, door de vele problemen binnen de LPF fractie. Partijleden gingen rollend over straat met als doel in de voetsporen te treden van oud leider Pim Fortuyn.
Afscheid
Pim Fortuyn werd op 10 mei na een mis in de kathedraal van Rotterdam, op begraafplaats Westerveld begraven. Op 20 juli vond de herbegrafenis plaats, in het door Fortuyn geliefde Provesano in Italië. De moord op Pim Fortuyn wordt nog steeds jaarlijks herdacht door zijn trouwe aanhang die hem zagen als de nieuwe leider van Nederland.
We sluiten dit stuk af met een filmpje over de manier waarop Pim Fortuyn te werk ging in Den Haag.