Horoscoop
- Tarot
- Chinese horoscopen
- Numerologie
- Spiritualiteit
- Runen
- Liefde
Humor
- Video
- Plaatjes
Krant
Vrije tijd
- Weekendje weg
- Kerst
- Groepen
- Hotels
Zakelijk
- Vergaderen
- Bedrijfsuitje
- Feesten
Moeten we blij zijn met mensen als Char en Derek Ogilvie? De één zweert bij hun gave en de ander noemt het oplichting.
Door de jaren heen, is er veel kritiek geweest op deze manier van geld verdienen. Zowel Char en Derek Ogilvie richten zich vaak tot mensen die kwetsbaar zijn. Zo staat Char bekend om het praten met overleden personen en Ogilvie is gespecialiseerd in het praten met kinderen en dieren.
Verkeerd beeld
Veel van de mensen die een reading krijgen zijn opzoek naar antwoorden en willen daarom ook graag dingen geloven. De programma’s op televisie worden door veel mensen bekeken, maar klopt het beeld wel dat uit die programma’s naar voren komt, of is er meer?
Zowel ZEMBLA en RAMBAM hebben op basis van eigen onderzoek en op basis van eerdere onderzoeken een reportage gemaakt over de twee succesvolle mediums. In deze reportages komen feiten aan het licht die misschien niet iedereen wil horen.
Emotioneel aspect
Contact zoeken met een medium gebeurt vaak met een helder doel. Mensen willen antwoorden op vragen die ze zelf niet beantwoord kunnen krijgen. Een medium die zegt te kunnen helpen wordt al snel vertrouwt omdat ze naar eigen zeggen, de enige zijn die kunnen helpen. Iemand die plotseling een ouder is verloren reageert heel anders op een reading dan iemand die over zijn buurman wilt praten die overleden is aan ouderdom. Het emotionele aspect mag zeker niet onderschat worden.
Beide reportages melden dat Char en Derek Ogilvie gebruik maken van Colt reading. Letterlijk vertaald “koud lezen” is een manier om zonder echt iets over iemand te weten toch over te komen alsof je wel heel veel over iets weet. Colt reading wordt niet alleen door mediums gebruikt maar ook door waarzeggers en zelfs de politie maakt gebruik van deze techniek. De kunst van deze methode is de manier van vragen stellen waardoor de gesprekspartner veel aan het woord is en belangrijke informatie prijsgeeft. Ook de lichaamshouding is erg belangrijk. Er zijn zelfs pokerspelers die aan een bepaalde lichaamshouding kunnen zien wat de kaarten van de ander zijn. Dit is dus geen gave maar een techniek die te maken heeft met langdurige observatie.
Derek Ogilvie
In het programma RAMBAM werd contact opgenomen met een woordvoerder van RTL die de programma’s al jaren uitzend. Gevraagd werd naar de echtheid van het programma maar hier kon de woordvoerder geen antwoord op geven. “Wij gaan er vanuit dat hij echt een gave heeft, maar bewijzen kunnen we het niet” luide de verklaring. Natuurlijk namen de programma makers hier geen genomen mee en bedachten ze een plan om Derek is echt te testen.
Twee van de presentatoren bezochten een show van Derek Ogilvie waar in totaal 1000 mensen aanwezig waren. Derek stelt een aantal vragen en de persoon die overblijft krijgt een live-reading. Mede door de gestelde vragen weet Ogilvie op dat moment al zoveel over die persoon dat het een koud kunstje om de puzzel af te maken. De RAMBAM presentatrice Linda Hakeboom, bleef haar hand op steken en kreeg de reading. In de reading stond haar overleden opa centraal die was overleden aan kanker. Ogilvie kwam met een aantal verrassende uitspraken. Er werd gesproken over de kaarsen bij het graf, de uitvaart en de ziekte waar de man aan overleed. Na de reading vertelde de presentatrice echter dat haar opa helemaal niet is overleden aan kanker en dat hij gewoon nog steeds leeft. Om dit te bewijzen belde ze haar opa in de uitzending.
Confrontatie
Als klap op de vuurpijl ging Linda Hakeboom een aantal weken later met haar opa naar het hotel waar Ogelvie die nacht zou verblijven. Aangekomen, zocht ze Derek op in het restaurant en stelde ze hem voor aan zijn grootste fan “opa”. Derek reageerde verbaast toen ze hem vertelde dat haar opa nog steeds leefde en helemaal niet was overleden aan kanker. Ogilvie schrok en kon alleen vertellen dat hij zich niks van readings herinnert en dat was alles wat hij erover wou zeggen.
Kijk hier om de uitzending van RAMBAM over Derek Ogilvie terug te kijken.
2008
De kritiek op Ogilvie is niet nieuw. Sinds hij op televisie te zien is gaan er al veel geruchten over de vermeende praktijken van de oud zakenman die failliet ging in 1999. in 2008 deed Ogilvie mee aan de Engelse tv-show Million Dollar Psychic. Scepticus, James Randi daagde Ogilvie uit om aan de hele wereld te laten zien hoe goed zijn mentale capaciteiten zijn. In de test moest de Schot die werd geboren in Paisley readings doen met verschillende kinderen. In tegenstelling tot Ogilvie’s werkwijze kreeg hij deze keer niet te mogelijkheid om met de ouders van de kinderen te praten.
Het medium faalde hopeloos en het resultaat werd breed uitgemeten in de Britse pers. Daarnaast werden de hersenen van Ogilvie onderzocht. Ook op basis hiervan kon niet worden vastgesteld dat hij op wat voor manier dan ook in staat was om gedachten te lezen.
Populair Nederland
In Nederland is Derek Ogilvie minder omstreden. Op RTL was hij onder andere te zien in de programma’s Derek Ogilvie – The Baby Whisperer en The Ghost Whisperer. Belangrijk aspect is hierin wel dat op televisie een samenvatting van een veel groter geheel wordt uitgezonden. Hierdoor ontstaat het beeld dat Ogilvie er nooit naast zit en dat alles ook echt klopt.
Char
Zembla sprak met een aantal deelnemers van het programma Char. Uit de verklaringen kwam naar voren dat ze totaal niet overtuigt waren met de antwoorden die ze van Char kregen. Ook klopte het beeld dat op televisie werd geschetst helemaal niet met de werkelijke reading. Bij een aantal deelnemers was er fanatiek geknipt en geplakt met fragmenten. Als Char te veel moeite had met een reading werd het gewoon niet uitgezonden om kritiek te voorkomen.
Zowel Char Margolis en Derek Ogilvie hebben heel erg veel geld verdient met hun zogenoemde gave. Enig bewijs voor het bestaan van deze gave is echter nooit geleverd en daarom is het goed dat er veel onderzoek gedaan wordt. Meer onderzoeken zijn aangekondigd, en de vraag is of RTL doorgaat met het uitzenden van dit soort programma’s als blijkt dat er spraken is van oplichting. In Engeland, snappen ze helemaal niet dat er in Nederland nog mensen zijn die twijfelen.
Kijk hier om de ZEMBLA uitzending over Char terug te kijken.
Eén ding is zeker. De druk op de mediums neemt toe en in de komende maanden gaan ze hun “gave” harder nodig hebben dan voorheen om de storm van kritiek te kunnen doorstaan. Als er nieuws komt, kunt u dat natuurlijk lezen op Web.nl.