Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn en of bekkeninstabiliteit.

Bouw van het bekken
Het bekken is samengesteld uit 3 verschillende botten:
*)Heiligbeen: deze bevind aan de rugzijde en vormt het onderste deel van de wervelkolom
*)Darmbeen: deze bevind aan de voorzijde van het bekken.
*)Schaambeenderen: deze bevind onderin de buik en is de voortzetting van het darmbeen naar de voorkant van het lichaam.

De verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de bekkenbeenderen bestaan uit kraakbeen, daar om heen bieden elastische banden en kapsels extra versteviging. Tijdens een zwangerschap worden de verbindingen soepeler en rekbaarder, dit wordt gezien als de voorbereiding van de bevalling.

Startpijn
Opstaan uit een stoel, het lijkt zo makkelijk, maar bij zwangere vrouwen met bekkenklachten is het een behoorlijke last. Zo kan langdurig in dezelfde positie zitten of liggen ook pijnlijk worden. Stevig doorlopen geeft vaak mindere klachten en ook fietsen kan als prettig worden ervaren. Daarnaast gaan bekkenpijn en vermoeidheid vaak samen gepaard, een keer vroeg naar bed gaan of een lekker warm bad kan in sommige situaties de pijn (tijdelijk) een beetje verlichten.

Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit is onder andere een combinatie van bewegingsproblemen en pijn aan je bekken. Het instabiel worden van je bekken heeft dan ook gevolgen voor je hele lichaamshouding. Behalve alleen tijdens de zwangerschap kan het ook ontstaan tijdens het sporten of na een ongeluk. Niet alleen zwangere vrouwen kunnen dus last hebben van bekkeninstabiliteit!Lees verder op Health.nl

Plaats een reactie