Hand- voet- en mondziekte bij kinderen

Hand- voet- en mondziekte bij kinderen

De hand- voet- en mondziekte is een korte en lichte ziekte die voornamelijk kinderen (<10jaar) treft.  De meeste herstellen binnen een week en de voornaamste klachten zijn plekken op de huid (handen en voeten) en mondzweren.

 

Symptomen
In ongeveer 75% van de gevallen ontwikkelen er plekken op de huid, meestal zijn een paar dagen voordat de plekken zichtbaar zijn al mondzweren in de mond ontwikkeld. De plekken op de huid zijn vergelijkbaar met waterpokken alleen zijn deze iets kleiner (2-5mm), daarnaast jeuken ze ook niet maar kunnen wel zeer gevoelig zijn. De hand- voet- en mondziekte kan gepaard gaan met lichte koorts, misselijkheid, buikpijn en keelpijn, maar ook deze symptomen verdwijnen vaak binnen een paar dagen. De mondzweren kunnen pijnlijk zijn en een week duren.

Er is enig bewijs dat deze infectie tijdens de zwangerschap een miskraam en slechte groei van de ongeboren baby zou kunnen veroorzaken in sommige gevallen – maar dit lijkt erg zeldzaam te zijn.

 

Besmetting
Het duurt gemiddeld het 3-6 dagen voordat de symptomen zich ontwikkelen nadat het kind geïnfecteerd is. Soms ontstaan er kleine uitbraken in kinderdagverblijven of scholen. De ggz adviseert ouders dan het kind thuis te houden, echter is de grootste besmettingsperiode al verlopen op het moment dat het de ziekte is geconstateerd. Lees verder op Health.nl

Plaats een reactie