Horoscoop
- Tarot
- Chinese horoscopen
- Numerologie
- Spiritualiteit
- Runen
- Liefde
Humor
- Video
- Plaatjes
Krant
Vrije tijd
- Weekendje weg
- Kerst
- Groepen
- Hotels
Zakelijk
- Vergaderen
- Bedrijfsuitje
- Feesten
We kennen hem natuurlijk allemaal, de Nederlandse revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker André van Duin. Hij wordt geboren op 20 februari 1947 te Rotterdam als Adrianus Marinus Kyvon, maar werd later al gauw naar zijn artiestennaam, André van Duin genoemd.
Het begin van zijn carrière
De vader van André werkte als magazijnbediende bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Op personeelsfeesten van dit bedrijf zag de kleine Adrianus optredens van Johnny Kraaykamp en Rita Corita, waar hij helemaal weg van was. Vanaf dat moment richtte hij zich al op het imiteren van bekende Nederlanders. Op school viel al snel op dat hij een ware komiek was en zo werd hij de ster van de klas genoemd.
Na de basisschool ging André verder met studeren aan de ambachtsschool voor machinebankwerker, maar hij vond het imiteren en parodiëren echter veel leuker. In 1962 stuurde Kyvon zijn eerste sollicitatiebrief naar de chefs van verschillende omroepen. Aan het einde van de sollicitatiebrief tekende hij met de artiestennaam André van Duin.
Op 16-jarige leeftijd in 1964 trad André voor het eerst op in het radioprogramma Minjon. In ditzelfde jaar organiseerde de AVRO een talentenjacht ”Nieuwe Oogst” waar ook van Duin aan mee deed. Op 24 juli 1964 won hij deze talentenjacht en mocht optreden in het programma van Willy en Willeke Alberti ”De Zaterdagavondshow”. Op 8 augustus 1964, 2 weken later dan de finale van de talentenjacht breekt André van Duin definitief door. Vanaf dat moment kreeg hij vele aanbiedingen en richtte hij samen met zijn managers, André van Duin Producties op.
André op televisie
Vanaf 1967 is André regelmatig te zien op tv. Ook gaat hij op dat moment werken aan zijn acteercarrière. Zo speelt hij 5 jaar later in de NCRV-televisiefilm ”Het Meisje met de Blauwe Hoed”. Een jaartje later in 1973 neemt hij samen met Ferry de Groot op de radio de ”Dik Voormekaar Show op. De slome meneer de Groot, de opvliegerige Ome Joop (Van Duin zelf: “Nee, nou wordt-ie mooi!”) en de sullige Harry Nak (ook weer door Van Duin: “Daar is de koffie!”) vervulden daarin de hoofdrollen. Op meneer De Groot en Toos na, deed Van Duin alle stemmen in het programma.
Eind jaren 80 begon André met het presenteren van het programma ”Animal Crackers”, waar hij verschillende dieren geluiden nadeed. In datzelfde jaar was van Duin te zien op televisie met De Ep Oorklep Show. De show was in 7 delen te zien op vrijdagavond bij de TROS.
Film, musical en muziekcarrière
Ook heeft van Duin in verschillende films gespeeld. Zo speelde hij de hoofdrollen in de film ”Ik ben Joep Meloen” en ”De Boezemvriend”. Ook maakte hij enkele andere producties, waaronder een kerstshow bij de TROS in 1978 en in 1982 de musical Boem-Boem. Dat André talentvol op alle vlakken is, wordt nog eens duidelijker als hij ook nog een hele zangcarrière op zijn naam heeft staan. Zo heeft hij een hele lijst aan hitpersiflages, waaronder: Zenuwpees, Doorgaan, Als je huilt, Mijn naam is jaap, Twiedel Twiet en Totdat ik jou zag.
21e eeuw
In 2004 vierde André zijn 40-jarig artiestenjubileum
In 2006 trouwde van Duin met zijn partner Martin Elferink
In 2008 tekende André een 3-jarig contract bij de TROS
In 2009 bracht hij het carnavalslied ”De Balletjes van de Koningin”. Het was de zesde nummer één hit van André.
Op maandag 24 januari 2011 kreeg Van Duin de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010.
Sinds 29 april 2011 is Van Duin officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Op 28 september 2011 ging de show “Ja hoor… daar is ie weer!” in première. Van Duin doet dat samen met Ron Brandsteder en Anne-Marie Jung.
Hieronder een fragment uit De Dik Voormekaar Show