All good things come to an end

Wie had twee weken geleden verwacht dat Barcelona op woensdag 25 april terug kan kijken op een mislukt seizoen, qua hoofdprijzen dan. Hoewel de achterstand in de Spaanje Liga 11 punten op Real bedroeg werd het toch nog spannend na een aantal gelijke spelen van de Madrilenen. In de Champions League ging alles voor de wind en de laatste ploeg die er aan moest geloven was AC Milan in de kwartfinale.

Het zag er dus goed uit voor de ploeg van Pep Guardiola. vier Punten achterstand in de competitie met nog een thuis wedstrijd tegen Real en de halve finale van de Champions League tegen Chelsea. Terugkijkend naar de afgelopen drie wedstrijden geeft nog maar eens aan dat niet altijd de beste voetballende ploeg wint maar de ploeg die de meeste doelpunten maakt.

Voetbal is hard en lang niet altijd rechtvaardig maar dat is het mooie van de sport die voor veel mensen een manier van leven is geworden.

Pijnlijk verlies in Londen
Voor Barcelona begon het drama eigenlijk al vorige week in Londen. Hoewel de ploeg een prima wedstrijd speelde tegen het extreem verdedigende Chelsea stond er na 90 minuten 1-0 op het scorebord. Hoewel de Spaanse ploeg minimaal zeven opgelegde kansen kreeg, bleef de o zo belangrijke uit-goal uit en scoorde Didier Drogba in de extra tijd van de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Puur naar het spel en de kansen kijkend kon Barca terug kijken op een goede wedstrijd maar 1-0 is 1-0.

El Classico
Drie dagen later stond in Nou Camp de Classico tegen Real Madrid op het programma. De altijd beladen wedstrijd kwam voor beide teams na een Champions League nederlaag en het spel was zeker niet groots. Barcelona dat moest winnen om nog een kans te maken op de vierde eindoverwinning in de Spaanse competitie op rijd probeerde het wel maar was niet bij machte de witte muur kapot te spelen.

Madrid kampioen
Madrid dat niks anders deed dan tegenhouden en verdedigen kwam er via counters af en toe gevaarlijk uit en scoorde dankzij twee enorme fouten van Barca goalie Valdes. Hoewel de eerste goal ook nog buitenspel was zag de keeper er twee keer niet goed uit en de vraag is hoelang de club nog met hem door zal gaan naar en toch teleurstellend seizoen.

Tussen de twee goals van Madrid in ging Barcelona vrolijk door waar het in Londen was geëindigd. Hoewel het niveau veel lager lag dan 3 dagen terug kreeg de ploeg toch een aantal opgelegde kansen die stuk voor stuk om zeep werden geholpen. Alexis zorgde nog wel voor de 1-1 maar niet veel later maakte Ronaldo de bevrijdende 1-2. Madrid dat nu zeven punten voor staat op Barcelona kan op 2 mei kampioen worden.

Dejavu
Drie dagen na het teleurstellende resultaat tegen de aartsrivaal stond de volgende belangrijke wedstrijd al weer op het programma. In het eigen Nou Camp moest het 1-0 verlies uit de eerste wedstrijd worden goedgemaakt. De wedstrijd was nog geen drie minuten oud toen Leo Messi voor de eerste keer oog in oog met de Chelsea doelman kwam te staan. Het vizier stond duidelijk nog niet helemaal scherp en de bal verdween in het zijnet. Nog geen tien minuten later was het opnieuw Messi die voor Petr Chech opdook na een sublieme combinatie met Alexis en Fabregas. Wederom wist de kleine Argentijn het net niet te vinden tot ongeloof van de mensen in het stadion.

Spektakel vlak voor rust
Na iets meer dan half uur was het dan toch raak. De op de de linkerflank geposteerde Quenca gaf de bal strak voor waarna het voor Sergio Busquets een koud kunstje was de eerste Barca treffer op het scorebord te krijgen. Dat Chelsea een beetje in paniek zou raken na de treffer van de thuis spelende ploeg is niet gek maar het was uitgerekend John Terry bij wie de stoppen doorsloegen. Zonder dat de bal in de buurt was gaf de Chelsea aanvoerder Alex Sanchez een knietje. Hoewel de scheidsrechter het zelf niet zag wees zijn assistent hem op het voorval waarna de Chelsea speler met rood van het veld moest vertrekken. Vlak na de rode kaart zorgde Iniesta op aangeven van Messi ook nog voor de 2-0.

Chelsea slaat toe
Je zou denken dat Chelsea nu helemaal aangeslagen zou zijn maar niets bleek minder waar. Net zoals in de eerste wedstrijd sloeg Chelsea uitermate hard toe in de extra tijd van de eerste helft. Na een prima actie van Frank Lampard dook Ramires plotseling alleen op voor doelman Valdes. De doelman die een meter of tien voor zijn doel stond was kansloos op de prachtige lob van de Braziliaanse middenvelder. Na een uitstekende helft met twee doelpunten en een rode kaart ging de ploeg wederom dankzij matig verdedigen met een teleurstellend gevoel de kleedkamer in.

Messi
De twee helft was een kopie van de eerste helft. Barcelona speelde de bal rond en probeerde een gaatje te vinden in de witte muur van Chelsea. De beste kans op een doelpunt kwam al binnen vijf minuten na rust. Didier Drogba haalde Cesc Fabregas neer in de 16 meter en de scheidsrechter wees na overleg met zijn assistent resoluut naar de stip. Messi die niet bekend staat als een specialist plaatste de bal in de rechter bovenhoek. Hoewel Chech kansloos was kwam de bal tegen de lat en ook in de rebound kon de verbijsterde Messi de bal niet in de goal krijgen.

Fernando Torres
In het slot van de wedstrijd kwam Barcelona nog een aantal maal dicht bij de bevrijdende 3-1 maar het was uiteindelijk invaller Fernando Torres die de 2-2 voor Chelsea maakte. De spits die het net maar zelden weet te vinden in dienst van Chelsea kon ditmaal wel belangrijk zijn en zijn doelpunt leverde de ploeg van manager Di Matteo een plek in de finale op.

Mooi gebaar Barcelona fans
Nog tijdens het juichen van Torres kwam het Barcelona publiek met een bijzonder bezwaar. De 100.000 bezoekers gingen staan en zongen hun helden toe. Hoewel de afgelopen drie weken teleurstellend waren liet de trouwe aanhang zien het voetbal en de prestaties van de afgelopen jaren niet vergeten te zijn. De liederen en het applaus deed de spelers zichtbaar goed. Het is mooi om te zien dat het publiek begrijpt dat verliezen ook bij voetbal hoort en dat er verder wordt gekeken dan de uitslag. Barcelona heeft dit jaar weer prachtige dingen laten zien en het seizoen kan nog in stijl worden afgesloten met het winnen van de Spaanse beker.

Voor Chelsea wacht de Champions League finale in München tegen Real Madrid of Bayern München.