Stefan Groothuis Wereldkampioen sprint

Stefan Groothuis Wereldkampioen sprint

Stefan Groothuis heeft afgelopen zondag in Calgary het Wereldkampioen sprint gewonnen. De 30-jarige sprinter van de control ploeg wist naast zijn gouden medaille ook het puntenrecord te verbeteren.

 

Vooral op de 1000 meter was Groothuis heer en meester. Op de tweede 1000 meter wist de sprinter zelfs het Nederlands record van Beorn Nijenhuis te verbeteren. Het ouwe record stond op 1.07,07 en Groothuis reed 1.06,96.
Het puntenrecord nam Groothuis over van Jeremy Wotherspoon die in 2003 een score van 137,230 behaalde. Groothuis eindigden na vier afstanden op een score van 135.810.

 

Het zilver ging naar de de Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk en het brons werd gepakt door zijn landgenoot Mo Tae-bum. WK-debutant Hein Otterspeer eindigden met een zevende plek eveneens in de top 10.

 

Eindelijk eens

 

Voor de 30-jarige Groothuis was het de eerste grote titel in zijn schaatscarrière. De sprinter die rijdt in de ploeg van kampioenenmaker Jac Orie gold in de afgelopen jaren al vaker als favoriet maar gaf telkens niet thuis op het moment suprême. Deze keer lukte het dus wel en daarmee is Groothuis de eerste Nederlander sinds Erben Wennemars in 2005, die het hoogste plekje op het podium mocht betreden op het WK Sprint.

Plaats een reactie