Horoscoop
- Tarot
- Chinese horoscopen
- Numerologie
- Spiritualiteit
- Runen
- Liefde
Humor
- Video
- Plaatjes
Krant
Vrije tijd
- Weekendje weg
- Kerst
- Groepen
- Hotels
Zakelijk
- Vergaderen
- Bedrijfsuitje
- Feesten
De mythe dat slangen doof zijn kan per direct van tafel. Hoewel slangen geen oren hebben zoals wij mensen die hebben kunnen ze wel degelijk geluid waarnemen. Sciencemag.org komt met enkele resultaten uit een langdurig onderzoek. In het artikel, komt één van de onderzoekers en een neurobioloog, die werkt aan de Universiteit van Massachusetts, aan het woord.
Slangen beschikken over een volledig ontwikkelde binnenoor structuur. In tegenstelling tot mensen beschikken slangen niet over trommelvlies maar is het binnenoor direct gekoppeld aan de kaaklijn. De kaaklijn raakt de grond als een slang zich voortbeweegt dus op die manier worden de signalen opgepikt. Via de kaaklijn gaan ze naar het binnenoor en die stuurt dan een signaal naar de hersenen van de slang.
Slang lastig te bestuderen
Slangen kunnen dus wel degelijk geluiden waarnemen die ontstaan via trillingen op de grond maar hoe zit het met geluiden die in de lucht gebeuren. Kan een slang bijvoorbeeld het geluid van zijn staart horen als hij die in de lucht beweegt. Om hier achter te komen heeft Bioloog Christian Christensen van de Aarhus Universiteit een onderzoek gedaan naar de gedragingen van de bal python. Het bestuderen van de slang is niet eenvoudig zoals dat bij muizen wel het geval is, liet Christensen weten. Een geluid koppelen aan een bepaalde reactie is bij een muis veel makkelijker dan bij een slang.
Pas reactie bij 80 tot 160 hertz
Om toch meer te weten te komen gebruikte de bioloog en zijn collega’s elektroden en koppelde die aan de pythons hoofd, om de activiteit tussen de binnenoren en de hersenen te meten.
Elke keer als er een geluid boven de kooi van de slang werd afgespeeld kwam er geen reactie van de slang. De eerste duidelijke reactie van de slang werd gemeten bij een frequentie tussen de 80 en 160 hertz. Dit geluid is vergelijkbaar met de laagste toon van een cello en komt in de leefomgeving van de python zelden voor.
Omdat er bijna geen reactie kwam, koppelde de onderzoekers elektroden op de schedel van de python. Het meten van schedel liet zien dat de geluidsgolven wel degelijk genoeg trillingen in de botten opleveren.
“extremely nice,”
Neurobioloog Bruce Young van de Universiteit in Massachusetts omschrijft de onderzoeksresultaten als “extremely nice,”. Wel geeft hij te kennen dat er maar 1 type slang is onderzocht en dat er wel 3000 verschillende soorten slangen bestaan.
Eén ding is zeker, het onderzoek zal zeker doorgaan en misschien weten we binnen afzienbare tijd, nog wel meer over de zintuigen van de slang.